2013. április 27., szombat

DXN Cordypine - finom lúgosítás!


DXN CORDYPINE – CORDYCEPS TARTALMÚ ERJESZTETT ANANÁSZLÉ

Az étrendkiegészítők alkalmazása során kedvező élettani hatások várhatók. E termékek azonban nem szándékoznak betegséget kezelni, gyógyítani. A honlapon található információk csak tájékoztató jellegűek. Betegségével forduljon orvoshoz!
A DXN Cordypine a minőségi cordyceps és az erjesztett ananászlé nagyszerű keveréke. A DXN Cordypine erőteljes hatékonyságú, hiszen az ananászban az erjesztés során termelődött enzimek képesek szinergikusan együttműködni a cordyceps hatóanyagaival, így jobb eredményeket és nagyszerű teljesítményt produkálnak.


A bromelin (bromelain) az ananászban található kéntartalmú, proteáz vagyis proteolitikus (fehérjebontó) enzimcsoport, de nem elsősorban emésztőenzim volta miatt vált ismertté, hanem elsősorban gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, duzzadáscsökkentő hatása miatt. A bromelain fehérje bontó enzimet először 1891-ben izolálták az ananászból.  Az 1950-es évek óta használják különböző terápiás célokra, a sportolásból származó sérülésektől kezdve a fogyókúrán át a szívbetegségig. Általában az ananász szárából vonják ki, de a gyümölcsben is jelen van.

-        A bromelin a fehérjebontás katalizátoraként működik és segítségével a fehérjék aminosavakra bomlanak.

A bromelaint a gyógyászatban 1957 óta alkalmazzák. Fehérje bontó tulajdonsága révén segít a táplálék fehérjéinek lebontásában.
A bromelain azonban ennél sokkal többet is tud.
-        - Gyulladás csökkentő hatású: ízületi gyulladás, sportsérülés, vénák gyulladása esetén napi 200 mg igen hatékonyan szünteti meg a tüneteket.
-        - Akadályozza a vérrögök kialakulását az artériákban és a vénákban.
-        - HIV fertőzött betegek tüneteit is hatékonyan csökkenti.
-    - Emlőrákban és vastagbél rákban, plazmasejtes leukémiában a bromelain csökkentette a daganat és a terápia okozta mellékhatásokat (mint pl. fogyás, hányinger, hányás, fáradtság).
-        -  A súlyos, harmadfokú égés kezelésében is jó eredményt értek el vele.

Emésztési zavarokban (epekő betegség, krónikus hasnyálmirigy gyulladás, epehólyag gyulladás, krónikus májbetegségek) a növényi proteázok kombinációja (bromelain-ananász, papain-papaya) hatalmas segítséget jelenthet. Ezekben a betegségekben szenvedőknek mindennapos fogyasztásuk javasolt. Mára a bromelain 13. LEGGYAKRABBAN HASZNÁLT növényi hatóanyag a világon. A fentiek ismeretében ez egyáltalán nem meglepő.

Bromelain a visszér elleni védelemben
A kitágult erekben kevés a fibrin lebontásához szükséges anyag, az un. plazminogén aktivátor. A bromelin ehhez hasonló hatást fejt ki és megakadályozza, hogy a visszerek környezetében a bőr keménnyé és rögössé váljon, így a bőr nem veszti el rugalmasságát. A bromelin a vér áramlási tulajdonságaira is hatást gyakorol, a vér hígabb lesz. Mérsékli a vérrög- és hegképződést.

A bromelin gyulladásgátló hatása
A bromelin természetes gyulladásgátló hatású enzim, ami felemészti a fibrint, ami a vér egyik fehérjéje, amit sérülés alkalmával termel a szervezet. A fibrin a véralvadásban fontos szerepet játszó, vízben nem oldódó fehérje, amely hasznos, mert sérüléskor megelőzi a vérveszteséget, és egyben káros is, mert képződése a keringésben tromboemboliás betegségekhez vezethet.

A fibrin fibrinogénből keletkezik, amelyet a máj szintetizál, ahonnan bekerül a vérbe, majd ott trombin hatására fibrinné alakul át. A fibrin olyan sejtközi állományt hoz létre, ami körbefalazza a gyulladt területet, és ödémát alakít ki.
A fibrin felelős a duzzanat, a vörösség és a fájdalomérzet kialakulásáért. Amennyiben a fibrinszint bromelinkezeléssel csökkenthető, a gyulladással járó kellemetlen tünetek mérséklődnek, illetve megszűnnek. A bromelin segíti a sérülést követően képződött felesleges váladék eltávolítását is.
A bromelin hatásának másik eleme, hogy gátolja egyes prosztaglandinok kialakulását. Ezáltal megakadályozza az ezek okozta fájdalmat és gyulladást, miközben egyéb, gyulladásgátló prosztaglandinok termelését elősegíti.
A bromelin ösztönzi a citokinek - az immunrendszer sejtjei átal termelt, nem ellenanyag természetű molekulák - termelődését is, melyek az immunrendszer sejtjeinek összehangolását végzik a sikeres immunválasz érdekében.

Bromelin a daganatok ellen
Kutatások folynak a bromelin daganatellenes szerepének feltárására. Úgy tűnik, hogy a bromelin segít azt a védőréteget eltávolítani, ami mögé a ráksejtek rejtőznek az immunrendszer elől. A kutatások szerint a bromelin képes feloldani a tumorsejtet övező fibrinhálót, így az addig elfedett daganatsejt külső felszíne szabaddá és felismerhetővé válik az immunrendszer számára, és a kóros sejtek elpusztulhatnak. Egyes vizsgálatok szerint a bromelin csökkenti a kemoterápia káros mellékhatásait. Úgy tűnik, hogy a bromelin többféle módon is hat a daganatok ellen.

Javítja az emésztést
A fehérjebontó ananászenzim hatékonyan segíti a táplálékkal elfogyasztott fehérjék emésztését, gyorsítja az anyagcserét, ezért hasznos lehet azoknak, akik emésztési problémákkal küzdenek, ezenkívül sportolóknak is fontos lehet, akiknek fontos a bevitt fehérje hasznosulásának mértéke.

Bromelin és hörghurut, asztma
Oldja a nyákot, enyhíti az orrdugulást. Arcüreggyulladásnál (sinusitis) ajánlják. Beszámolók szerint a bromelin búvárok és pilóták fülproblémáit is enyhíti. Használják még nyálmirigy-gyulladásnál. Habár a vizsgálati eredmények nem egységesek, a bromelin enyhítheti a szénanátha következtében fellépő gyulladást és duzzanatot is.

Sportsérülések, sebgyógyulás
A bromelinnek sportsérüléseknél is szerepe van. Ajánlják rándulással, húzódással, zúzódással, izomsérülésekkel járó fájdalom és duzzadás csökkentéséhez gyulladásgátló és a szövetek regenerálódását gyorsító hatása miatt. Mérsékli a szöveti gyulladást, az ödémát.
Hasonlóan segítheti a műtétek utáni lábadozást, a sebgyógyulást: lerövidítheti a gyógyulási időt, csökkenti a műtét utáni fájdalmat, a duzzanatot. Különösen az orr- és melléküregek műtétei után ajánlják.

Ízületi gyulladás
Gyulladásgátló és természetes fájdalomcsillapító hatásánál fogva a bromelint ajánlják ízületi gyulladás (arthritis) esetén is.

Szívinfarktus, stroke
A bromeline enzim a vérlemezkék túlzott összecsapódását ellensúlyozva, véd a szív- és érrendszeri betegségek ellen, csökkenti az éren belüli vérrögképződés kockázatát, a szívtáji szorító fájdalmakat, tágítja a verőereket.
A vörösvérsejtek összecsapódását akadályozva csökkenti a vérrög kialakulásának lehetőségét, ezzel csökkenti a szívinfarktus és a stroke kockázatát.

Sclerosis multiplex
A bromelin étrendkiegészítő sclerosis multiplex esetén is ajánlható fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása miatt.

Immunerősítés
A sikeres immunválaszt befolyásolja a T-sejtek és a makrofágok működése, illetve az általuk termelt citokininek, amik kulcsszerepet játszanak az immunkommunikócióban. A bromelin fokozza a citokininek termelődését.

Bromelin és antibiotikumok
A bromelin bizonyos antibiotikumok hatását felerősíti, aminek lehetséges oka az, hogy azok jobban felszívódnak, és hogy a beteg szövet áteresztőképességét növelik, így az antibiotikumok könnyebben eljutnak a fertőzés helyére. A kutatók arra is gondolnak, hogy hasonlóképpen a bromelin könnyebb bejutást biztosít az immunrendszer bizonyos alkotórészeinek, és ezátlal javítja az öngyógyító mechanizmusok működését.

Mellékhatásai
Az ananászra való egyedi túlérzékenységnél allergiás reakciót válthat ki. A bromelain enyhe vérhígító, ezért ilyen jellegű rendellenesség esetén orvosi vélemény szükséges a szedéséhez. Terhes és szoptató nők is konzultáljanak orvosukkal. Más gyógyszerekkel szedése esetén - főleg antibiotikumok (egyes antibiotikumok hatását fokozhatja), vérhígítók és nyugtatók - szükséges a kezelőorvossal konzultálni, a kölcsönhatások lehetősége miatt. A javasoltnál magasabb adag növelheti a pulzust.

Bromelinnel kapcsolatos kutatások, beszámolók, források
Az Economic Botany-ban publikált 1957-es cikk mint kereskedelmben még nem kapható újdonságként mutatja be a bromelint: A new protease preparation from pineapple plants
1996-os kutatási eredmények, amik magyarázatot adhatnak a bromelin kedvező hatására krónikus gyulladásos betegeknél, HIV- és rákbetegeknél: Selective Modulation of Cell Adhesion Molecules on Lymphocytes by Bromelain Protease 5
A bromelin enzimre is kiterjedő ígéretes enzimterápiás kutatási eredmények Németországban daganatos betegekre vonatkozóan: Proteolytic Enzyme Therapy in Evidence-Based Complementary Oncology: Fact or Fiction?
A University of Maryland Medical Center összefoglalója a bromelinről. Megjelöl 23 kutatási forrást.
A Cancer Letters közlése szerint az indiai Institute of Toxicology Research 2009.03.30-án bejelentett kutatási eredményei szrint a bromelin daganatellenes hatását vizsgálták egérkísérletben és megállapíották, gyulladásellenes, a daganatnövekedést és az áttétképzést gátló hatását.
Klinikai kísérletek szerint a bromelin hatékony az osteoarthritis kezelésében.
A bromelainnal kapcsolatos kutatási eredmények és terápiás alkalmazások átfogó feldolgozása - szerző: Gregory S. Kelly, N.D. (1996) - 57 forrásra hivatkozik.
Összefolalva. A bromelin erős gyulladásgátló gyógyszerek alternativája.Sportsérülések, balesetek, keringési problémák, visszér, infarktus, trombotikus problémák esetén, továbbá: mukolitikus -, protázgátló-, immunerősitő hatású.
Mellékhatása gyakorlatilag nincs. (Egyedi túlérzékenység esetén allergiás bőrkiütést , szapora szívverést okozhat.).
Prof. Dr. Dörnyei József

               

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése